Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów na świecie. Jego niespecyficzne objawy we wczesnych stadiach mogą być przypisywane innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. To sprawia, że bywa on diagnozowany dopiero w zaawansowanym stopniu rozwoju, dlatego tak ważna jest profilaktyka w postaci przeprowadzania kolonoskopii.
Co to jest kolonoskopia?
Kolonoskopia to badanie polegające na wprowadzeniu per rectum (przez odbyt) do jelita grubego, elastycznej rurki, na której końcu umieszczona jest kamera oraz źródło światła i kanał do wprowadzenia dodatkowych narzędzi, które mogą być potrzebne przy pobraniu próbki lub wycięciu drobnych zmian, takich jak polipy jelita grubego.
Badanie to jest metodą diagnostyczną stosowaną przy podejrzeniu występowania raka jelita grubego i innych chorób jelit. Jednocześnie, kolonoskopia jest badaniem profilaktycznym, które pozwala na wykrycie nowotworu jelita grubego już we wczesnym stadium, co pozwala na skuteczne leczenie.
Kolonoskopia a dieta – jak przygotować się do badania?
Przygotowanie do badania ma na celu maksymalne oczyszczenie jelit, co pozwala na prawidłowe jego wykonanie. Już siedem dni przed wyznaczonym badaniem należy z diety wyeliminować takie produkty jak mak, siemię lniane, pieczywo z ziarnami czy buraki – wszystko, co mogło zaburzyć pole widzenia podczas badania jelita.
Trzy dni przed kolonoskopią konieczne jest jedzenie wyłącznie płynnych pokarmów. Dobę przed badaniem należy spędzić w domu przyjmując przepisany przez lekarza środek przeczyszczający i pijąc duże ilości wody, co ma ostatecznie oczyścić jelita i przygotować je do badania.
Jak wygląda badanie jelita?
Wielu pacjentów obawia się kolonoskopii i unika jej przeprowadzenia, jednak trzeba pamiętać, że jest ona najskuteczniejszą bronią w walce o wczesne wykrycie raka jelita grubego. Choć kolonoskopia jest dla pacjenta nieco krępująca, personel medyczny zdaje sobie z tego sprawę i stara się zapewnić jak najbardziej komfortowe warunki do jej przeprowadzenia.
Kolonoskopia może być wykonywana w znieczuleniu ogólnym lub miejscowym – decyzję podejmuje lekarz. Pacjent przed badaniem jest przebierany w specjalny fartuch i układa się na boku. Lekarz bada okolice odbytu i rozpoczyna wprowadzanie giętkiego przewodu do jelita grubego. W czasie badania, bywa wprowadzane do jelita powietrze, w celu zwiększenia jego światła, dlatego później możliwe są wzdęcia i gazy.
Podczas kolonoskopii lekarz nie tylko ogląda ściany jelita, ale także pobiera wycinki do dalszych badań histopatologicznych, wycina polipy, poszerza ewentualne zwężenia. Może również, w przypadku zaawansowanych nowotworów jelita grubego, paliatywnie zmniejszyć wielkość guza, by udrożnić jelito. Po badaniu pacjent może wrócić do domu.
Kolonoskopia – badania przesiewowe
W Polsce wprowadzono program profilaktyki raka jelita grubego polegający na wykonywaniu badań przesiewowych u osób pomiędzy 50-65 rokiem życia. U osób obciążonych genetycznie kolonoskopia wykonywana jest już od 40 roku życia.
W przypadku występowania w rodzinie dziedzicznego raka jelita grubego, już 25-latkowie są objęci programem badań przesiewowych. Na bezpłatne badanie można się zgłosić do ośrodków, których lista znajduje się na stronach Ministerstwa Zdrowia, lub zapytać o nią lekarza POZ.
źródła: portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, http://onkologia.org.pl/