Rak jelita grubego coraz częściej występuje u ludzi młodych – poniżej 50. roku życia. Największy wzrost odnotowano wśród dwudziestolatków – donoszą autorzy dwóch niezależnych badań.
Alarmujące wyniki badań opublikowano na łamach pism naukowych „Gut” oraz „Lancet Gastroenterology & Hepatology”. Dotyczą one mieszkańców Europy oraz krajów najbardziej rozwiniętych, takich jak Kanada, Nowa Zelandia i Australia.
Z przeprowadzonych badań wynika, że zwiększa się zachorowalność na raka jelita grubego wśród osób przed 50. rokiem życia, a największą dynamikę wzrostu zaobserwowano wśród dwudziestolatków.
Specjaliści nie wiedzą, dlaczego wzrasta zachorowalność na raka jelita grubego wśród ludzi młodych. Podejrzewają, że przyczyną może być niekorzystny styl życia, przede wszystkim niewłaściwa dieta, mała aktywność fizyczna i otyłość.
Otyłość, dieta bogata w czerwone lub przetworzone mięso, brak aktywności fizycznej są wymieniane pośród czynników zwiększających ryzyko zachorowania, jednak badacze szukają innych ewentualnych przyczyn tego typu nowotworu.
Pocieszające jest to, że wraz ze wzrostem zachorowań na raka jelita grubego wśród ludzi młodych jak na razie nie odnotowano wzrostu zgonów.
Dr Marzieh Araghi, główna autorka badań opublikowanych przez „Lancet Gastroenterology & Hepatology” twierdzi, że jeśli zachorowalność wśród ludzi młodych będzie wciąż rosła – to konieczne może być rozszerzenie badań przesiewowych z użyciem kolonoskopii.
źródło:
http://naukawpolsce.pap.pl/