Jak podkreślają eksperci, w kontekście zachorowań na raka jelita grubego kluczowa rolę odgrywa profilaktyka. Chodzi przede wszystkim o badania przesiewowe (zabieg kolonoskopii) oraz zdrowe nawyki, które mogą minimalizować ryzyko występowania nowotworu. To jak żyjemy oraz co jemy – ma niebagatelne znaczenie przy ryzyku zachorowania na raka jelita grubego. W ostatnim czasie pojawiło się kilka ciekawych doniesień związanych z profilaktyką naszych jelit.
Po pierwsze ruszył sezon na bób, który ma wiele korzystnych dla naszego zdrowia zastosowań. Bób to świetne źródło białka i niezwykle zdrowe warzywo. Dodatkowo posiada lektymy (rodzaj białka), które mają antynowotworowe działanie.
Kilkanaście lat temu brytyjscy naukowcy wykazali, że związek ten wnikając w błonę śluzową jelita, uniemożliwia powstanie komórek rakowych i hamuje rozmnażanie tych już zmutowanych. Zdaniem ekspertów częste spożywanie bobu może więc zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego, jednego z najczęściej spotykanych nowotworów złośliwych – czytamy w Gazecie Olsztyńskiej.
Sporo mówi się również o zaletach częstego spożywania naturalnych jogurtów. Choć nie ma pewności w jaki sposób jogurt zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, to podejrzewa się, że sprzyja on powstawaniu w jelitach korzystnej flory bakteryjnej, zmniejszającej ryzyko rozwoju raka. Eksperci zwracają uwagę, żeby wybierać jogurt o mniejszej zawartości tłuszczu.
Okazało się, że u mężczyzn, którzy wypijali co najmniej dwa jogurty dziennie, o 19 proc. rzadziej występowała najbardziej powszechna postać gruczolaka (adenoma). Te osoby o 26 proc. mniej były narażone na najgroźniejszą jego odmianę, najbardziej podatną na uzłośliwienie. Jednak podobnej zależności nie stwierdzono wśród kobiet – podkreślają autorzy tekstu w serwisie „Nauka w Polsce”.
Naukowcy zauważają, że spożycie jogurtów sprzyja powstawaniu w jelitach korzystnej flory bakteryjnej, zmniejszającej ryzyko rozwoju raka. Ich zadaniem najzdrowsze są jogurty o jak najmniejszej zawartości tłuszczu.
Mężczyźni, którzy spożywają jogurt co najmniej dwa razy w tygodniu mogą mieć niższe ryzyko raka jelita grubego
Gruczolaki jelita grubego są łagodnymi nowotworami, jednak w ciągu wielu lat mogą się przekształcić w raka. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Gut przeanalizowano dane pracowników służby zdrowia, 55 743 kobiet i 32 606 mężczyzn, u których w latach 1986-2012 wykonano kolonoskopię.
Od uczestników badania co 4 lata zbierano szczegółowe informacje dotyczące stanu zdrowia, zwyczajów żywieniowych i stylu życia. W badanej grupie na raka jelita grubego zachorowało 8116 kobiet i 5811 mężczyzn. Mężczyźni, którzy spożywali porcję jogurtu co najmniej dwa razy w tygodniu, mieli o 19% mniejsze ryzyko wystąpienia gruczolaków jelita grubego.
Podobnej zależności nie wykazano dla kobiet spożywających jogurt. Autorzy badania potencjalny pozytywny wpływ spożywania jogurtów wiążą z zawartą w nich dużą ilością wapnia oraz żywych kultur bakterii wpływających na florę jelitową.
W kontekście diety wspomagającej pracę naszych jelit warto pamiętać również o błonniku pokarmowym. Błonnik to włókno pokarmowe obejmuje związki polimeryczne, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim, za to pełnią wiele ważnych biologicznie funkcji. Zwiększa on masę stolca, wiąże potencjalne kancerogeny w świetle przewodu pokarmowego, obniża pH treści jelitowej i korzystnie wpływa na mikroflorę jelit.
źródła:
https://ligawalkizrakiem.pl/
www.zwrotnikraka.pl/rak-jelita-grubego-dieta/
http://gazetaolsztynska.pl/594783,Sezon-na-bob-uwazam-za-otwarty.html
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C77803%2Cpij-jogurt-nie-bedziesz-chorowal-na-raka-jelita-grubego.html