KONTAKT | TWITTER

Ostatnie wpisy

  • Co to jest kolonoskopia? Badanie, które ratuje życie.
  • Zaawansowany rak jelita grubego – jest refundacja III i IV linii leczenia
  • „Planuję długie życie”- nowy spot na temat raka jelita grubego
  • Pacjenci porzuceni przez system…
  • Polsat: relacja z drugiej odsłony wystawy „Spójrzcie nam w oczy – chcemy żyć dłużej”

Tagi

akcje i kampanie badania i diagnostyka baza wiedzy dieta III i IV linia leczenia innowacje kolonoskopia leczenie raka jelita grubego lek materiały konferencyjne profilaktyka regulamin sprawy systemowe video wsparcie w chorobie wydarzenia
coloncancer.pl
Menu
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Baza wiedzy
  • Wsparcie
  • Forum
  • Kontakt

Jogurt i bób ważne w profilaktyce raka jelita grubego


Jak podkreślają eksperci, w kontekście zachorowań na raka jelita grubego kluczowa rolę odgrywa profilaktyka. Chodzi przede wszystkim o badania przesiewowe (zabieg kolonoskopii) oraz zdrowe nawyki, które mogą minimalizować ryzyko występowania nowotworu. To jak żyjemy oraz co jemy – ma niebagatelne znaczenie przy ryzyku zachorowania na raka jelita grubego. W ostatnim czasie pojawiło się kilka ciekawych doniesień związanych z profilaktyką naszych jelit.

Po pierwsze ruszył sezon na bób, który ma wiele korzystnych dla naszego zdrowia zastosowań. Bób to świetne źródło białka i niezwykle zdrowe warzywo. Dodatkowo posiada lektymy (rodzaj białka), które mają antynowotworowe działanie.

Kilkanaście lat temu brytyjscy naukowcy wykazali, że związek ten wnikając w błonę śluzową jelita, uniemożliwia powstanie komórek rakowych i hamuje rozmnażanie tych już zmutowanych. Zdaniem ekspertów częste spożywanie bobu może więc zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego, jednego z najczęściej spotykanych nowotworów złośliwych – czytamy w Gazecie Olsztyńskiej.

Sporo mówi się również o zaletach częstego spożywania naturalnych jogurtów. Choć nie ma pewności w jaki sposób jogurt zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, to podejrzewa się, że sprzyja on powstawaniu w jelitach korzystnej flory bakteryjnej, zmniejszającej ryzyko rozwoju raka. Eksperci zwracają uwagę, żeby wybierać jogurt o mniejszej zawartości tłuszczu.

Okazało się, że u mężczyzn, którzy wypijali co najmniej dwa jogurty dziennie, o 19 proc. rzadziej występowała najbardziej powszechna postać gruczolaka (adenoma). Te osoby o 26 proc. mniej były narażone na najgroźniejszą jego odmianę, najbardziej podatną na uzłośliwienie. Jednak podobnej zależności nie stwierdzono wśród kobiet – podkreślają autorzy tekstu w serwisie „Nauka w Polsce”.

Naukowcy zauważają, że spożycie jogurtów sprzyja powstawaniu w jelitach korzystnej flory bakteryjnej, zmniejszającej ryzyko rozwoju raka. Ich zadaniem najzdrowsze są jogurty o jak najmniejszej zawartości tłuszczu.

Mężczyźni, którzy spożywają jogurt co najmniej dwa razy w tygodniu mogą mieć niższe ryzyko raka jelita grubego

Gruczolaki jelita grubego są łagodnymi nowotworami, jednak w ciągu wielu lat mogą się przekształcić w raka. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Gut przeanalizowano dane pracowników służby zdrowia, 55 743 kobiet i 32 606 mężczyzn, u których w latach 1986-2012 wykonano kolonoskopię.

Od uczestników badania co 4 lata zbierano szczegółowe informacje dotyczące stanu zdrowia, zwyczajów żywieniowych i stylu życia. W badanej grupie na raka jelita grubego zachorowało 8116 kobiet i 5811 mężczyzn. Mężczyźni, którzy spożywali porcję jogurtu co najmniej dwa razy w tygodniu, mieli o 19% mniejsze ryzyko wystąpienia gruczolaków jelita grubego.

Podobnej zależności nie wykazano dla kobiet spożywających jogurt. Autorzy badania potencjalny pozytywny wpływ spożywania jogurtów wiążą z zawartą w nich dużą ilością wapnia oraz żywych kultur bakterii wpływających na florę jelitową.

W kontekście diety wspomagającej pracę naszych jelit warto pamiętać również o błonniku pokarmowym. Błonnik to włókno pokarmowe obejmuje związki polimeryczne, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim, za to pełnią wiele ważnych biologicznie funkcji. Zwiększa on masę stolca, wiąże potencjalne kancerogeny w świetle przewodu pokarmowego, obniża pH treści jelitowej i korzystnie wpływa na mikroflorę jelit.
 
źródła:
https://ligawalkizrakiem.pl/
www.zwrotnikraka.pl/rak-jelita-grubego-dieta/
http://gazetaolsztynska.pl/594783,Sezon-na-bob-uwazam-za-otwarty.html
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C77803%2Cpij-jogurt-nie-bedziesz-chorowal-na-raka-jelita-grubego.html
 

Tagi: dieta, profilaktyka
Poprzedni artykuł
objawy raka jelita grubego
Objawy ostrzegawcze raka jelita grubego
Kolejny artykuł
pzwl rak jelita
Akademia Raka Jelita Grubego 2019

Powiązane wpisy

Aktualności

Co to jest kolonoskopia? Badanie, które ratuje życie.

Aktualności

„Planuję długie życie”- nowy spot na temat raka jelita grubego

Aktualności

Objawy ostrzegawcze raka jelita grubego

NOTA PRAWNA

Serwis edukacyjny coloncancer.pl – rak jelita grubego dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość strony były rzetelne i poprawne. Zawartość bloga dostarczana jest jednak jedynie w celach informacyjnych i edukacyjnych, dlatego nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską, ani z ich surogatami.

Stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony oświadczasz, że akceptujesz Regulamin. W przeciwnym razie opuść stronę.

Najnowsze posty

  • kolonoskopia
    Co to jest kolonoskopia? Badanie, które ratuje życie. 24 marca 2020
  • ministerstwo zdrowia
    Zaawansowany rak jelita grubego – jest refundacja III i IV linii leczenia 16 października 2019
  • planuję długie życie
    „Planuję długie życie”- nowy spot na temat raka jelita grubego 1 października 2019
  • pacjenci porzuceni przez system
    Pacjenci porzuceni przez system… 23 września 2019

Twitter

Blog onkologiczny coloncancer.pl - rak jelita grubego © Copyright 2019