Spożywanie czosnku, porów i cebuli może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – informuje pismo Asia Pacific Journal of Clinical Oncology.
Naukowcy z First Hospital of China Medical University postanowili sprawdzić, czy spożywanie większych ilości warzyw czosnkowych może zapobiec rozwojowi raka jelita grubego. Badanie przeprowadzono na 833 osobach chorych i takiej samej liczbie pacjentów zdrowych za pomocą specjalnie zaprojektowanego kwestionariusza.
Zespół doktora Zhi Li z China Medical University porównał pacjentów z rakiem jelita grubego z kontrolna grupą zdrowych osób odpowiadających im pod względem płci, wieku oraz miejsca zamieszkania.
Okazało się, że w przypadku osób jedzących w dużych ilościach cebulę i spokrewnione z nią warzywa, takie jak czosnek czy pory, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego okazało się niższe o 79 proc. w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu tego rodzaju warzyw. Im większe było spożycie, tym mniejsze ryzyko.
W kilku wcześniejszych badaniach populacyjnych zaobserwowano związek między większym spożyciem czosnku a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak żołądka, jelita grubego, przełyku, trzustki i piersi. Przegląd danych pochodzących z siedmiu badań populacyjnych wykazał, że im większe spożycie surowego lub gotowanego czosnku, tym niższe ryzyko raka żołądka i raka jelita grubego.
Czosnek w profilaktyce raka jelita grubego
Działanie ochronne i antynowotworowe czosnku może wywodzić się z jego właściwości antybakteryjnych lub z jego możliwości blokowania tworzenia się substancji rakotwórczych, hamowania aktywności substancji rakotwórczych, wspomagania naprawy DNA, zmniejszania proliferacji komórek lub powodowania ich śmierci – czytamy na stronie www.ligawalkizrakiem.pl.
Prospektywne badanie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) jest trwającym obecnie międzynarodowym badaniem obejmującym mężczyzn i kobiety z 10 różnych krajów. Badanie to zajmuje się sprawdzaniem wpływu diety na ryzyko nowotworów. W badaniu EPIC większe spożycie cebuli i czosnku było związane z obniżonym ryzykiem wystąpienia raka jelita.
źródła:
www.ligawalkizrakiem.pl/
http://naukawpolsce.pap.pl/
Skomentuj